TREBALL COL∙LABORATIU
● IntroduccióEl treball col∙laboratiu és una manera de fer feina en grup per tal d’arribar a una meta comú. Aquest projecte va sorgir l’any 1993 a partir d’un grup reduït d’educadors, que des de finals de 1980 ja realitzaven projectes telemàtics i havien participat en la creació de la xarxa internacional “iEARN” (associació constituïda legalment, amb uns estatuts propis i que es troba oberta a totes les persones
vinculades al món educatiu que vulguin participar). A aquest procés, tots els integrants tenen la possibilitat de participar en la tasca, ja sigui a través de la xarxa o a mà. És una oportunitat per incorporar les TIC al treball de recerca que ens pot ser útil dins l’aula. Els treballs són un element molt important a qualsevol etapa educativa, ja que és una manera de fer reflexionar cada integrant sobre un tema en concret que el professor cregui que és necessari reflexionar o sobre un tema triat per ells mateixos i que els interessi. Per això és necessari una eina que doni llibertat a l’hora de dur a terme aquest tipus de treball. Per tant, existeixen eines per a poder realitzar treballs col∙laboratius online?
● Marc teòric
El treball en xarxa genera coneixement, innovació i afavoreix el desenvolupament d’una metodologia de treball col∙laboratiu pròpia del grup. Aquest treball es basa en uns principis necessaris per fer possible la feina en grup. Aquests principis són la responsabilitat, la cooperació, la iniciativa, la creativitat, el respecte i la confiança per part de tots els integrants del grup.
Fer feina en xarxa promou la millora de la qualitat dels resultats de cada alumne, s’aprèn més que si es treballa tot sol, es comparteixen coneixements i recursos, es coneixen altres visions i formes de pensar i de fer feina, i es guanya competitivitat. Encara així, un inconvenient és l’aprenentatge incomplet degut a la lliure interacció dels integrants.
L’objectiu principal del treball col∙laboratiu és l’aprenentatge, mentre que el del treball en grup és finalitzar la tasca.
Com a eines per realitzar treball col∙laboratiu hem trobat Google Drive, Google +, Mendeley, Dropbox, Box, Office Suite i iCloud. Aquestes aplicacions serveixen per compartir arxius com podem veure a continuació:
Google Drive :És un servei d’emmagatzament d’arxius en línia on tots els usuaris podran accedir als documents de forma centralitzada i administrarlos des de qualsevol dispositiu i estiguis on estiguis. Aquesta aplicació menté actualitzats tots els elements automàticament, així es poden realitzar modificacions i accedir a la darrera versió del document incorporat. Ofereix moltes opcions de veure i ordenar els arxius, i inclou potents opcions de recerca (text, imatges, etc.) per poder trobar ràpidament el que estem cercant. Aquest servei va ser introduït per Google el 24 d’abril de 2012, i actualment es diu que està reemplaçant Google Docs.
Cada usuari disposa de 5 Gb de memòria gratuïts per emmagatzemar els seus arxius, ampliables mitjançant pagaments. Google Drive es troba disponible per ordinadors i portàtils Mac, Android, iPhone i iPad.
Google Drive té certes funcions les quals no són evidents i no tothom coneix. Com per exemple: eines de recerca, reconeixement de veu, plantilles en les presentacions, colors en les carpetes, diagrames de fluxe, complements de Google Drive, creació de formularis, complements de Docs, fonts extra, historial de revisions. Les diferències entre Drive i Docs son: Les “col∙leccions” ara es diuen “carpetes”. S'han afegit més elements al menú “Configuració”, incloses les opcions de configuració de pujada. La barra de navegació té vistes noves: La meva unitat, Compartit amb mi, Activitat, La vista Pàgina principal s'ha eliminat. Ara, pots utilitzar La meva unitat per organitzar tots els teus arxius, carpetes i documents de Google Docs.
Google ha decidit que el servei sigui una evolució de Google Docs, que ja oferia un giga gratis als seus usuaris i permetia editar documents, presentacions i fulls de càlcul.
“ Te mostramos diez funcionalidades de Google Drive poco conocidas por el usuario, pero que son
extremadamente útiles. ” ( 10 funciones secretas de Google Drive. Retrieved from
http://hipertextual.com/2015/10/googledrivesecretos).
Google + : És una xarxa social operada per Google Inc. Aquesta aplicació va sorgir al juny del 2011. Els usuaris han de ser majors de 13 anys per poder crear els seus propis comptes. És la segona xarxa social més popular del món, amb aproximadament 343 milions d’usuaris actius. Google Plus integra
diferents serveis: Cercles (permet als usuaris organitzar les persones en grups o llistes per compartir), Hangouts (funció per Android, iPhone i web que permet la comunicació a través de missatgeria instantània; Messenger, i VideoChat entre les persones afegides als teus cercles). Es caracteritza per la seva càrrega instantània a dispositius mòbils, ja que emmagatzema fotografies i vídeos a un àlbum privat que pots compartir més tard.
“Gestiona fàcilment quines novetats vols rebre i de qui, i tria amb qui vols compartirles. Pots compartir amb tot el món o mantenir les teves converses en privat”.(Google+. Retrieved from
https://www.google.com/intl/es/+/learnmore/features.html ).
La privacitat d’aquesta xarxa és distinta a la de Facebook, Tuenti,etc. Ja que per veure el que publiquen altres persones no fa falta haver d’enviar una petició d’amistat “demanant permís”. És molt parescuda a Twitter, Instagram, etc. que pots veure les publicacions dels altres sense demanar. En aquests casos, existeix la manera de fer el teu perfil privat i que perquè les altres persones el puguin visitar t’han d’enviar una petició d’amistat i tú tens la potestat d’aceptarles o no.
“Al contrario de redes como Facebook (en las que las dos personas deben añadirse mutuamente), Google+ actúa como lo hace Twitter, cada usuario añade a la persona que quiere leer, sin que este
tenga que hacer lo mismo.”( Manual de uso de Google Plus . Retrieved from
http://www.um.es/docencia/barzana/PRACTICAS/Manualdeusodegoogleplus.pdf ).
Mendeley : És un gestor de referències bibliogràfiques lliure que disposa de versió local i versió web que es sincronitzen automàticament. Va ser creat per Jan Reichelt, Victor Henning i Paul Foeckler Mendeley, inspirantse en Last.fm, però dedicat a la investigació. Va ser fundat al novembre de 2007, amb la seva seu a Londres. L’equip d’aquest està compost per investigadors, graduats, i desenvolupadors de codi obert de gran varietat d’institucions acadèmiques. Es caracteritza per gestionar referències, per permetre llegir i fer apunts, afegir i organitzar informació, cooperar amb altres companys, per tenir un núvol i accés mòbil, i per permetre descobrir i treballar en xarxa. Aquesta aplicació permet tenir un registre de les publicacions dels teus companys i ajuda a descobrir les persones amb interessos d’investigació similars a la teva. Cada usuari disposa de 2 GB d’espai personal + 100 MB d’espai compartit.
Mendeley combina Mendeley Desktop, una aplicació de gestió de referències bibliogràfiques i de documents en format PDF (disponible per Windows, Mac i Linux) amb Mendeley web. Mendeley ofereix crear una biblioteca personal, importar douments a la biblioteca personal i organitzarlos en carpetes, compartir la investigació (crear grups públics i privats, compartir documents i treballar en la revisió d’articles científics), afegir cites a processadors de text i generar bibliografies, i crear un perfil personal amb el currículum, publicacions i filiació.
“Permitiendo compartir referencias y textos completos con otros investigadores”. (Mendeley.
Retrieved from http://www.cobdc.net/gics/?p=1057 ).
Dropbox :es va crear el setembre de 2008. Al principi no comptava amb tots els idiomes i encara no compta amb tots, poc a poc es van incorporant idiomes nous. A partir de dia 18 d'abril de 2011, Dropbox va anunciar que estava disponible en espanyol, a més d'alemany, japonès i francès. Avui dia, Dropbox compta amb més de 300 milions d'usuaris i està present a 175 països. El servei de Dropbox es compatible amb els sistemes operatius Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, iOS, Blackberry OS, Android, Symbian, MeeGo Harmattan.
“ Dropbox fue el primer servicio de este tipo que se hizo con cierta fama en el mercado, y el que
más usuarios tiene en sus fila. Su sencillez de uso y compatibilidad de sistemas lo hacen ser el
servicio de almacenamiento más elegido por los internautas ” ( Los precios de iCloud, Dropbox, Onedrive y Google Drive ComputerHoy.com. Retrieved from
http://computerhoy.com/noticias/internet/preciosiclouddropboxonedrivegoogledrive13925 ).
Dropbox és un servei d' emmagatzematge al núvol. Aquest servei permet als usuaris emmagatzemar i sincronitzar arxius o imatges en línia i entre ordinadors, tablets, mòbils, etc., sempre i quan no superi el límit d’espai disponible. Aquests arxius són sincronitzats al núvol i a tots els altres ordinadors on tengui iniciada sessió l’usuari. Qualsevol dels arxius esborrats de la carpeta poden ser recuperats des de qualsevol dels ordinadors sincronitzats.
“ DROPBOX és un servei permet als usuaris emmagatzemar i sincronitzar arxius (text, imatges, so...) en línia i entre ordinadors, sense necessitat d'utilitzar altres mitjans físics (CD, memòries...). Aquests arxius i carpetes es poden compartir, privadament, amb altres usuaris ” ( DROPBOX EINES 2.0 (bàsic). Retrieved from https://sites.google.com/a/xtec.cat/tallereines20basic/fontsdocumentals/dropbox ).
Existeixen dues versions: una gratuïta i dues de pagament, cadascuna de les quals amb opcions variades. La versió gratuïta està a l’abast de tothom i s’anomena: "Basic"; les versions de pagament es divideixen en dues: la primera anomenada "Pro 50", i la segona, anomenada "Pro 100". Les diferències es redueixen en la quantitat d'espai per poder utilitzar, la "Basic" disposa de 2 Gb, la "Pro 50" disposa de 50 Gb i la "Pro 100" de 100 Gb. Com més espai disponible té, més cara és.
iCloud : Es va anunciar per primer cop el 6 de juny de 2011 a la Conferència de Desenvolupadors Globals d'Apple ( WWDC ). Podem dir que l‘iCloud és igual que el DropBox. És un sistema, basat en l'emmagatzematge en núvol, que permet als seus usuaris emmagatzemar música, vídeos, fotografies, aplicacions, documents, enllaços favorits del navegador, recordatoris, notes, iBooks i contactes, a més d'utilitzarlo com a plataforma per a servidors de correu electrònic d'Apple i els seus calendaris. Cada compte té una capacitat d'emmagatzematge gratuït de 5 GB (els primers 5 GB d'emmagatzematge són gratuïts, però aquesta capacitat pot augmentar fins a 50 GB més, amb una proporció de 10 en 10 GB a un preu de 16 euros), i el contingut comprat a l'Apple iTunes (aplicacions, música, pel∙lícules i vídeos) s'emmagatzema de manera gratuïta sense interferir en els 5GB preestablerts. Totes les aplicacions, pel∙lícules i arxius de música comprats a través d'iTunes es descarreguen automàticament a qualsevol dispositiu registrat al compte; per exemple, iPhones i ordinadors personals. Quan un usuari registra un nou dispositiu al seu compte, tot el contingut d'iTunes es pot descarregar automàticament. Les còpies de seguretat de cada dispositiu també es poden emmagatzemar a l’iCloud i després descarregarles a qualsevol altre dispositiu que estigui sincronitzat amb la mateixa compta. L'iCloud requereix un dispositiu (com ara iPhones, iPods, iPads) amb iOS 5 o posterior, o en el cas de Mac una versió OS X Lion, per crear un nou compte; per altra banda, si volem treballar des del PC els requisits són utilitzar un Windows Vista o versions posteriors.
“ iCloud cuenta con la ventaja de ser un producto 100% Apple, por lo que se hace casi
imprescindible para todo aquel que cuente con dispositivos de la compañía y busque ampliar las
posibilidades de los mismos ” ( Los precios de iCloud, Dropbox, Onedrive y Google Drive ComputerHoy.com. Retrieved from
http://computerhoy.com/noticias/internet/preciosiclouddropboxonedrivegoogledrive13925 ).
L’iCloud compta amb l’aplicació iCloud Drive, que permet veure a través de cada dispositiu tots els documents i arxius que estan emmagatzemats al núvol.
“La app iCloud Drive viene de serie en iOS 9 para simplificarte la vida. Ahora puedes encontrar, organizar y compartir todos tus archivos desde el mismo sitio. Para añadir archivos nuevos, empieza un documento desde cero usando una app compatible con iCloud en tu dispositivo iOS. Si tienes un Mac con OS X Yosemite o posterior, o un PC con Windows 7 o posterior, arrastra lo que quieras a la carpeta iCloud Drive y listo. Todo se actualiza automáticamente en todos tus dispositivos.” (Apple (ES) iCloud Lo que necesites. Donde lo necesites. Retrieved from http://www.apple.com/es/icloud/ ).
OfficeSuite : És una aplicació mòbil suite ofimàtica multiplataforma per Android i iOS, desenvolupat per MobiSystems. Hi ha tres versions disponibles, que són OfficeSuite gratuït, OfficeSuite Pro i OfficeSuite Premiu.
“ Dispone de 2 versiones, una gratuita y otra de pago. La gratuita, llamada OfficeSuite Viewer, sólo
permite visualizar archivos, no permite editarlos ni crear nuevos documentos. La versión
OfficeSuite Pro si que permite realizar dichas tareas, aunque la aplicación tiene un coste de 11.96€ . ” (Cómo usar la suite ofimática OfficeSuite Pro. Retrieved from
http://tabletzona.es/tutoriales/tabletsandroid/trucosandroid/comousarlasuiteofimaticaofficesuitepro/ ).
La versió actual d’Android és 8 i la de iOS és 4. Aquest tipus de software és compatible amb Microsoft Word, Microsoft Excel, PowerPoint i PDF. A més, és capaç d’imprimir, convertir PDF a Excel, Word, ePUB (format redimensionable per llegir texts i imatges), guardar com PDF i podria crear arxius protegits per contrasenya. Té l’opció de control de canvis. També es poden afegir fotos de la càmera, anotacions PDF, guardar com CSV (arxius amb columnes separades per comes) i crear format condicional a Excel. El software pot editar i gestionar els arxius, així com la font del text de format, color, tamany i estil, i a més té altres característiques comunes de software de suite d’oficina.
Box : És una eina d’emmagatzamatge al núvol on pots pujar arxius, i és un dels més complets en el seu camp. Recentment ha afegit una nova funcionalitat a l’aplicació amb la creació del seu propi editor de text conegut com a “web documents”, que ofereix als usuaris que tots els membres del grup tenguin la possibilitat de crear i editar documents , una nova funcionalitat creada per poder compartir així amb Google Docs. Web documents funciona igual que els documents de Microsoft Word a accepció que web documents no necessita descàrrega per poder visualitzar els documents, i el seu pes és molt menor. Dins aquesta aplicació podem afegir taules i imatges als nostres arxius i controlar completament el seu format. A més de tot això, tenim la possibilitat de beneficiarnos de vídeos i altres serveis multimèdia. Els arxius podran ser públics o privats, d’acord al que nosaltres desitgem. Box ens dóna la possibilitat d’emmagatzemar 10 GB gratuitament registrant-nos i creant un compte de Box. Ofereix també la possibilitat de millorar el nostre compte per disposar de més funcions i tenir així millor capacitat d’emmagatzament. Tot i que Box té una funcionalitat interessant, la qualitat d’aquest servei encara no es pot comparar amb la de Google Docs o amb Zoho. Una de les grans diferències entre box i Google docs es que amb Box no tenim la possibilitat de treballar de manera simultània a la creació d’un mateix document. Un altre aspecte negatiu ha tenir en compte es que a diferència de Dropbox, la versió gratuita de Box no ofereix als seus usuaris un mecanisme de sincronització automàtica dels arxius amb l’ordinador. Els arxius s’han de penjar o descarregar al núvol manualment accedint a la plana web de Box.
“Box transforma el modo de compartir, gestionar y colaborar con la información empresarial más valiosa. Diseñada sin ningún perjuicio para la seguridad y la facilidad de uso, la plataforma de Box permite a todos los empleados trabajar de forma segura con distintos equipos, clientes y socios, desde cualquier lugar y dispositivo. Adopte Box como su plataforma de contenidos segura para proteger los documentos confidenciales del correo electrónico y otros servicios para consumidores que no ofrecen seguridad.”( Box Español | Uso compartido seguro de contenido y archivos en línea para empresas. Retrieved from https://www.box.com/es_ES/ )
TAULA COMPARATIVA: (de Google Drive, iCloud i Dropbox)
( Google drive vs icloud drive vs dropbox. Retrieved from
http://fr.slideshare.net/alexurraca/googledrivevsiclouddrivevsdropbox )
GRÀFICA DE DOCUMENTS UTILITZATS
● Metodologia
El treball col∙laboratiu té un mecanisme de funcionament que requereix d’un llarg procés de curació fent feina en equip. S’inicia amb la conceptualització que es basa en la definició de les paraules clau relacionades amb el tema del treball (Google Drive, Google +, Dropbox, Mendeley, Box, treball col∙laboratiu, eines, TIC, grup, compartir, característiques, arxius, documents, xarxa). Aquí és el moment on ubicam cap a on volem enfocar el tema tractat a través de preguntes com: què volem saber? (Si realment hi ha eines útils per realitzar un treball col∙laboratiu a través de la xarxa), per què és interessant? (Per poder realitzar el treball tots alhora, amb el mateix grau d’importància i sobretot des de qualsevol lloc, ja sigui des de casa o dins l’aula, sempre sigui connectat a la xarxa). En segon lloc duim a terme la creació i recepció de la informació. A aquest apartat hi trobam tota la informació la qual hem cercat a través de les paraules clau. Així com anam cercant informació, per tenirla tota a un lloc determinat, utilitzam Mendeley que és un gestor bibliogràfic que ens pot servir d’ajuda, guardant allà documents en PDF i/o referències bibliogràfiques. Seguidament hem de valorar i seleccionar la informació guardada al Mendeley. Ara és l’hora de llegir amb cura tot el que hem trobat i valorar si realment respon a la pregunta que ens hem fet o si realment no ens serveix gaire. Aquest pas és el que duu més feina perquè hi ha molta quantitat d’informació i hem de saber seleccionar quina és vàlida i realment quina és correcta i quina no. Primer hem de decidir quina ens interessa o quina creim que no utilitzarem. Seguidament, dins la que ens interessa, hem de seleccionar la que realment contesta la pregunta que ens hem plantejat al principi del treball. El pas següent es basa en la conversió, preservació i emmagatzematge de la informació seleccionada. La conversió consisteix en redactar tota la informació obtinguda i seleccionada, donantli sentit i coherència. Preservar es basa en guardar de forma segura tota la informació, en canvi, per altra banda està el pas d’emmagatzemar, que es tracta de guardar de forma ordenada tota la informació. A aquest pas entra en joc el Google Drive, on podem editar tots el mateix document i així anar afegint i modificant la informació. En cinquè lloc tenim l’accés, ús i reús. Tenint en compte que gràcies al Google Drive que està en xarxa, disposam d’un fàcil accés i des de qualsevol lloc i dispositiu que estigui connectat a la xarxa podem fer un ús del document totes les vegades que un necessiti. En darrer lloc, i no el menys important, hem de transformar el document en un nou producte. Aquí entra en joc la presentació del treball. És un pas estètic, entre altres coses, com revisar-lo tot i mirar detengudament si té coherència i sobretot, si respon el que ens demanam.
● Conclusió
El treball col∙laboratiu es basa en fer feina en grup a través de la xarxa. Per això hem fet una recerca d’eines que ens poden ser útils per poderlo dur a terme, com per exemple Google Drive, que permet a tots els integrants del grup modificar els documents alhora des de qualsevol lloc amb connexió a Internet.
Degut a les innovacions tecnològiques, el paper dels aparells electrònics dins les aules ha augmentat en relació als llibres de text. Per això, és útil fer servir Google Drive dins l’aula per realitzar treballs conjunts o individuals. Ja que amb aquesta aplicació el professor té la possibilitat de “controlar” els accessos i modificacions de cada alumne a un document determinat. També podem dir que el fet d’estar a “la nube” permet a cada infant accedirhi des de qualsevol ordinador, tablet, mòbil, etc. I la gent que no disposa d’Internet a casa seva, pot dirigirse a una biblioteca i accedir de manera fàcil als documents.
A part del Google Drive, com hem explicat durant el projecte, unes altres eines que ens són molt útils pel treball col∙laboratiu online són el Google Plus, que permet interactuar amb persones i companyies que pot classificar en cercles d’acord a la seva afinitat o tipus de relació que es mantengui. Una altre eina és el Dropbox, on podem compartir arxius com amb el Drive amb la diferència que no podem treballar un mateix document alhora, sinó que un derrera l’altre, igual que el Box. iCloud és molt útil ja que podem vincular-hi el calendari, els contactes… però l’únic inconvenient és que s’ha d’utilitzar amb un dispositiu d’apple i no tothom ho pot permetre. L’OfficeSuite és una plataforma molt interesant però per poder editar documents a través d’ella hem de tenir la versió de pagament. Encara que les més importants i les més utilitzades són el Google Drive i el Google +, ja que té un servei gratuït i està a l’abast de tothom.
● Referències bibliogràfiques :
10 funciones secretas de Google Drive. Retrieved from http://hipertextual.com/2015/10/googledrivesecretos
Google+. Retrieved from https://www.google.com/intl/es/+/learnmore/features.html
Manual de uso de Google Plus . Retrieved from http://www.um.es/docencia/barzana/PRACTICAS/Manualdeusodegoogleplus.pdf
Mendeley. Retrieved from http://www.cobdc.net/gics/?p=1057
Los precios de iCloud, Dropbox, Onedrive y Google Drive ComputerHoy.com. Retrieved from
http://computerhoy.com/noticias/internet/preciosiclouddropboxonedrivegoogledrive13925
DROPBOX EINES 2.0 (bàsic). Retrieved from https://sites.google.com/a/xtec.cat/tallereines20basic/fontsdocumentals/dropbox
Apple (ES) iCloud Lo que necesites. Donde lo necesites. Retrieved from http://www.apple.com/es/icloud/
Cómo usar la suite ofimática OfficeSuite Pro. Retrieved from http://tabletzona.es/tutoriales/tabletsandroid/trucosandroid/comousarlasuiteofimaticaofficesuitepro/
Box Español | Uso compartido seguro de contenido y archivos en línea para empresas. Retrieved
from https://www.box.com/es_ES/
Google drive vs icloud drive vs dropbox. Retrieved from
http://fr.slideshare.net/alexurraca/googledrivevsiclouddrivevsdropbox
Present i futur del treball col∙laboratiu :
http://es.slideshare.net/jordigraells/presentifuturdeltreballcollaboratiuqid=2a096fdf8fcc4fc3bc1797acaf4e181c&v=qf1&b=&from_search=7
¿Qué es Google Drive? UPAEP Google Apps. Retrieved from
http://gapps.upaep.mx/inicio/googledocs/googledrive/queesgoogledrive
No hay comentarios:
Publicar un comentario